Kook met Passie

Agnes is een veelzijdige en vrolijke kookgek. Ze houdt van eten maar vooral van gezond en slim koken. Haar twee kinderen helpen mee, waar ze kunnen! Speciaal voor Eindelijk Tijd breidt ze haar keuken uit naar de stille straten van Amsterdam. De komende weken zien we een aantal makkelijke gerechtjes langskomen, de recepten vind je na uitzending terug op onze site.

Bekijk de recepten:

AFLEVERING 2

Agnes’ groenterijke Dorade van de COBB buitengrill

Ingrediënten:

  • 1 Dorade vis, gefileerd (of een andere hele vis naar keuze)
  • 1 stronk prei
  • 1 bol knoflook
  • 1 zoete aardappel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 1 takje verse tijm
  • snufje komijnpoeder
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Voorbereidingen:

Was de zoete aardappel met schil.
Snij van de prei het kontje af, haal de buitenste bladeren er af. Snij hem in de lengte doormidden en spoel het zand er uit. Kook / blancheer de prei en de zoete aardappel 5 minuten in ruim kokend water. Laat daarna goed uitlekken.

Leg 4 flinke stukken aluminiumfolie klaar. Vet de vis in met wat olijfolie en doe daar peper en zout naar smaak op. Pak het visje in een vel aluminiumfolie, samen met een schijfje citroen en het takje tijm. Leg nog even weg, de vis is het snelste klaar als ‘ie eenmaal op de grill ligt. Smeer de afgekoelde prei in met olijfolie, voeg ook hier zout en peper aan toe an pak deze dan ook in in een velletje aluminiumfolie, leg op de grill. (hoe lager de temperatuur en langer, des te lekkerder, vinden wij!).

Snij van de hele knoflookbol het bovenste stuk af – je ziet nu, als je er in kijkt, alle teentjes knoflook zitten. Sprenkel daar wat olijfolie op, wat peper en zout erbij en inpakken in aluminiumfolie.
De zoete aardappel gaat zonder olijfolie in een velletje aluminiumfolie.

Bereiden:

alle groenten 30 minuten, de vis (afhankelijk van de grootte), deze was in 15 minuten gaar.

Sausje voor de zoete aardappel van Agnes:

Als de knoflookbol van de grill komt, kan je hem boven een bakje uitknijpen, het lijkt nu zachte boter! Even fijnprakken, twee eetlepels mayonaise en 2 eetlepels griekse yoghurt erbij, het sap van een halve citroen, zout en peper en voor wie dat, net als wij, lekker vindt: een snufje komijnpoeder.

Eet smakelijk!

AFLEVERING 3

Malse sous-vide kip met parelcouscous salade


Ingrediënten: voor 2 personen

  • 300 gr kippendijen
  • 3 eetlepels ras-el-hanout kruidenmix
  • 200 gr parelcouscous
  • 1 kippenbouillonblokje
  • ½ liter rode bietensap
  • olijfolie/arachideolie of bakboter
  • sap van 1 sinaasappel
  • 5 gedroogde abrikozen (eventueel fijngesneden of gehalveerd)
  • 100 gr feta kaas (in brokjes)
  • handje geschaafde en geroosterde amandelen
  • takje munt
  • zout
  • peper 

Voorbereidingen:
Kruid de kippendijen met het ras-el-hanout kruidenmengsel. Verpak dit vervolgens in een vacuümzak (of vraag aan je poelier of hij de kruiden met de kippendijen vacuüm voor je wil verpakken!) – en doe de vacuümzak in het Russell Hobbs sous vide apparaat.

Terwijl de kip in de sous vide zit, maak je de salade:
Kook de parelcouscous volgens de aanwijzing op de verpakking, Agnes heeft de parelcouscous geweld in kippenbouillon met een halve liter bietensap, dan krijgt het een prachtige kleur en een volle smaak. Was de muntblaadjes goed af en snij ze in reepjes, pers de sinaasappel uit. Als de parelcouscous klaar is en een beetje is afgekoeld, schep de feta en munt er voorzichtig door.

Als de kip klaar is: Haal de dijen uit de vacuümzak en bak ze kort aan op hoog vuur in een scheutje olijfolie, bakboter of arachideolie. Zo krijgt deze malse kip een krokant korstje!
Haal de kip uit de pan en blus de pan af met het sap van de sinaasappel. Doe hier de abrikozen bij. Dit is de dressing voor de parelcouscous salade! Giet deze jus/dressing over de couscous en schep het voorzichtig door elkaar. Maak de salade af met een handje geschaafde geroosterde amandelen.

Maak een bord op met wat stukjes kip en met een schepje salade en voeg zout en peper naar smaak toe.

Eet smakelijk!

AFLEVERING 4

Agnes’ pizza basissaus & Croissant speciaal

Ingrediënten voor op ongeveer 15 pizzarette bodems / 4 grote pizzabodems.

– 1 blik gepelde tomaten
– 1 blikje tomatenpuree
– 1 groentenbouillonblokje
– zout
– peper
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 uitgeperste tenen knoflook
– Evt. een paar blaadjes basilicum en oregano

Prak de gepelde tomaten, of doe ze even in de blender. Mix de tomatenpuree er doorheen.
Doe de olijfolie in een steelpan, bak de knoflook een beetje aan en giet er daarna de tomatenmix bij.

Breng dit langzaam aan de kook en roer het goed door. Kruimel er een groentenbouillon blokje door. Als die is opgelost, voeg er dan nog naar eigen smaak, peper, zout en kruiden aan toe. Let op: als iedereen zijn eigen pizza maakt, kan je er ook voor kiezen de kruiden op tafel te zetten.

Croissant speciaal, allá Agnes

Agnes heeft 3 croissant-vullingen bedacht, die ze graag met ons wil delen!

1 blik croissantdeeg

Leg een plakje deeg neer, met de punt naar boven wijzend… Leg op de onderste rand een plakje rauwe ham, en 1 of 2 groene, kort voorgekookte, groene asperges. Oprollen (niet te strak!) en na het oprollen, de bovenkant van de croissant bestrijken met losgeklopt ei.

Leg een plakje deeg neer, met de punt naar boven wijzend… Smeer op de onderste rand een royale eetlepel vijgenjam. Kruimel daar wat blauwe kaas overheen, en rol het deeg op. Bestrijk de bovenkant van je croissantje met losgeklopt ei.

Voor de zoetekauwen onder ons: Leg een plakje deeg neer, en rol er één of twee blokjes nougat met chocolade omhulsel in. Let op dat je deze goed oprolt, wanneer de chocolade verbrandt, smaakt hij erg bitter… Ook hier: bestrijk de croissant met losgeklopt ei.

Eigenlijk kan je van alles in een croissantje rollen! Dus wees lekker creatief.

Eet smakelijk!

PS: Agnes vond zelf de blauwe kaas met vijgenjam het lekkerst…

AFLEVERING 5

‘Thai salad’ met reepjes rundvlees van de Grillerette

Ingrediënten: voor 4 personen

Voor de Thaise dressing:
– 1 teen knoflook
– 1 stukje gember (twee keer zoveel als de knoflook)
– 2 eetlepels sojasaus
– 2 eetlepels rijstazijn
– 1 theelepel sesamolie
– 1 theelepel gembersiroop
– sap van 1 limoen
– losse limoenen (per bord een halve)
– komkommer
– radijs
– 2 gesneden bosuitjes
– 1 gesneden sjalotje
– 1 gesneden rode peper
– gesneden koriander en munt
– 500 gram vlees* naar keuze
– sesam olie
– zout
– peper

*Agnes had 750 gram Cote du Boeuf, 10 minuten per kant op de Grillerette, voor medium-rare.

Maak de Thaise dressing:
Hak de knoflook en de gember fijn, doe het in een pannetje met 1 theelepel sesamolie. Zet even op het vuur: als het lekker heet is, blus het af met de rijstazijn, de gembersiroop, de sojasaus en de sap van 1 limoen. Zet even aan de kant

Maak de salade en braad het vlees:
Snij alle groenten voor de salade op een manier die jij lekker vindt. Meng ze voorzichtig in een ruime kom.
Smeer daarna het rundvlees in met wat sesamolie en doe er zout en peper naar smaak op. Leg het vlees op de Grillerette. Als het vlees naar jou smaak goed is, snij het in mooie plakjes en laat even afkoelen.

Maak het bord op:
Doe een flinke hand salade op een bord, leg daarop plakjes van het vlees. Besprenkel het geheel met de dressing. Als je op ieder bord een halve limoen legt, kan iedereen naar eigen smaak nog een fris zuurtje toevoegen!

Eet smakelijk!

AFLEVERING 6

Koolhydraat- en Caloriearme glutenvrije Brownies

Ingrediënten: voor 1 cake

150 gr boter
175 gr Sukrin chocolade
3 eieren
125 gr Sukrin Gold
90 gr Sukrin Amandelmeel
cacaopoeder
handjevol geroosterd amandelschaafsel
verse frambozen

Voorbereidingen:
Bekleed een cakevorm met bakpapier, of gebruik anti aanbakspray. Zet de oven op 175 graden om voor te verwarmen. Hak de chocolade in kleine stukjes.

Maak het cakebeslag:
Doe de boter in een pannetje en doe daar de chocolade bij. Zet op een klein vuurtje. Als je wil voorkomen dat het aanbrandt, zet het vuur dan al uit wanneer de chocolade nog niet helemaal gesmolten is. Het blijft doorsmelten als het vuur uit is. Laat het geheel afkoelen.

Klop met een handmixer de Sukrin Gold en de eieren goed door elkaar. Schenk hier het afgekoelde boter-chocolademengsel bij. Als alles goed gemengd is, spatel er dan amandelmeel door.

Schenk dit beslag in de bakvorm. Ongeveer 35 minuten, op 175 graden bakken.
Check met een prikker of alles gaar is door hem er in te steken: komt de prikker er droog uit? Dan is hij gaar!
Omdat je amandelmeel hebt gebruikt, dat is glutenvrij, zal de cake minder rijzen dan bij ander meel, dus hij wordt niet heel hoog, maar wel erg lekker.

Decoreer de cake:
Agnes heeft er cacaopoeder op gestrooid, een handjevol amandelschaafsel én verse frambozen.

Eet smakelijk!